Cafetariaplan

Met het cafetariaplan, of Flex Income Plan, kan de werkgever een pakket (een “loonpakket”) en de manier bepalen waarop dit gefinancierd wordt (bijvoorbeeld met het bedrag van de eindejaarsuitkering). Dit pakket kan de werknemer dan omzetten in extralegale voordelen (te kiezen uit de voordelen die de werkgever aanbiedt). 

Hoe stel je een loonpakket samen?

  • Door de eindejaarsuitkering of een jaarlijkse bonus om te zetten: dit is een van de meest gebruikte opties.
  • Je bedrijfswagen te ‘downgraden’: dit betekent kiezen voor een kleinere auto, wat geld bespaart.
  • Salary sacrifice: dit houdt in dat je elke maand een deel van je brutosalaris opoffert om het om te zetten in voordelen. Opgelet, het is verboden om meer dan 20% van het brutosalaris om te zetten en om onder de sectorale barema’s te gaan.
  • Door vakantiedagen om te zetten: houd er rekening mee dat het niet mogelijk is om feestdagen, wettelijke vakantiedagen of ADV’s om te zetten (alleen extralegale vakantiedagen kunnen worden omgezet).


Wat zijn de voordelen voor werknemers?

  • Mobiliteit: fiets, wagen of budget te besteden aan verschillende vormen van mobiliteit. Er kan een fiets beschikbaar worden gesteld in de vorm van een fietslease of door een fiets te kopen en deze beschikbaar te stellen aan je werknemer (bedrijsfiets). De werknemer moet zich ertoe verbinden de fiets regelmatig te gebruiken voor woon-werkverkeer, anders wordt dit gezien als een VAA.
  • Contant geld/aanvullende verzekeringen: pensioensparen, particuliere ziektekostenverzekering, uitbreiding van de collectieve hospitalisatieverzekering, interne factuurvergoeding, etc. Merk op dat het ontvangen van het “budget” in contanten de minst aantrekkelijke optie is voor de werknemer, omdat het niet fiscaal aftrekbaar is.
  • Balans werk en privéleven: extra verlof, opleiding, medische controle, enz.
  • Multimedia-uitrusting

De mogelijke keuzes worden bepaald/gekozen door de werkgever. De werkgever kan besluiten om slechts één of twee keuzes aan te bieden, of een uitgebreid scala aan voordelen. Je kan vooraf even peilen naar hun interesses met behulp van een vragenlijst om erachter te komen welke voordelen je werknemers verkiezen.

Belangrijk: zorg er altijd voor dat je de wettelijke bepalingen naleeft: wetten, collectieve arbeidsovereenkomsten, arbeidsreglementen, enz. Voordat je een cafetariaplan (of flexplan) lanceert, is het dus belangrijk om het wettelijk kader vast te stellen en na te gaan wat mogelijk is in jouw bedrijf.

Uitvoering: sociaal secretariaat

Om een cafetariaplan op te zetten, kan je een beroep doen op de diensten van een sociaal secretariaat.

Niet-uitputtende lijst van sociale secretariaten*:

Focus op KMO’s

Focus op grote bedrijven

Payflip

Liantis

Securex

Accuria

Sodalis

Wij Helpen

SD Worx

Attentia

Acerta

Deloitte

KPMG/Partena

Aon/PWC

EY

* Ranglijst samengesteld door Payflip in hun e-book.

Voorbeeld van een cafetariaplan