Via Vélo Solidaire

In samenwerking met een reeds in het gebied aanwezige vereniging ondersteunt Pro Velo groepen burgers in precaire situaties.

De fiets ten dienste van verenigingen

Van de fiets ontdekken, het evenwicht zoeken, de eerste trapjes tot vlotjes met de fiets door het verkeer.

Doelpubliek:

Verenigingen die met burgers in precaire situaties werken

Doelstelling: 
  • De fiets inzetten als middel voor meer autonomie, emancipatie en sociale cohesie voor kansarme burgers.
  • De stad op een andere manier ontdekken en verkennen, via aangepaste en leuke routes.
  • Het publiek zelfstandiger maken (verplaatsingen, aankoop, reparatie)
Beschrijving van het project:

Sommige volwassenen hebben nooit de basisprincipes van fietsen geleerd en anderen moeten gewoon meer zelfvertrouwen krijgen om veilig te leren fietsen. Hiervoor is er Via Velo! Deelnemers leren er het grootste obstakel overwinnen om op de fiets te springen: het feit dat ze niet kunnen fietsen, het gebrek aan kennis en vertrouwen om in de stad te fietsen.

Ongeacht de sector waarin de betrokken vereniging actief is, is de fiets het uitgelezen instrument om haar doelstellingen en opdrachten te verwezenlijken. De deelnemers krijgen meer zelfvertrouwen en zijn zelfstandiger, en dat terwijl ze een fysieke activiteit kunnen beoefenen. Dit project zorgt ook voor meer sociale cohesie in de groep. De progressieve opleidingsmodules zijn aangepast aan de behoeften van het deelnemers en de doelstellingen van de vereniging. 

Van al deze projecten – en dan vooral die met het Rode Kruis en Vie Féminine – onthouden we vooral dat het een prachtig menselijk avontuur is!

Wil je ook een fietsdynamiek in je gemeenschap ontwikkelen?

Contacteer ons