Digitale tools voor kostenbeheer

Er bestaan digitale tools om woon-werkverkeer gemakkelijk in te geven en te verwerken.

Op sommige dagen is de fiets gewoon niet geschikt voor woon-werkverkeer. Of het nu komt door het weer, omdat de kinderen van school moeten worden opgehaald op weg naar huis of omdat ze iemand moeten bezoeken, etc. andere vervoerswijzen zijn soms wenselijk.

Pro Velo ziet het elke dag: een werknemer opsluiten in één vervoermiddel is niet bevorderlijk voor het fietsen, zeker niet voor “nieuwe” fietsers. Het toekennen van een jaarabonnement voor het openbaar vervoer is bijvoorbeeld niet verenigbaar met de kilometervergoeding voor fietsen, omdat de werkgever niet twee keer kan betalen voor dezelfde reis.

Voor het openbaar vervoer is het daarom beter om een maandelijks abonnement aan te bieden, of zelfs een prepaid mobiliteitskaart.

Maar ultraflexibel zijn bij het kiezen van het vervoermiddel voor de woon-werkrit is moeilijk voor werkgevers om in de praktijk te brengen.

Er bestaan digitale tools die het gemakkelijker maken om woon-werkritten te registreren en te verwerken. Hier zijn er een paar:

  • Mbrella: Mbrella is vooral geschikt voor bedrijven die bedrijfsauto’s aanbieden. Het helpt bij het opstellen van het mobiliteitsbudget en biedt een reeks tools om duurzame mobiliteit aan te moedigen door meer flexibiliteit te bieden in de keuze van het vervoermiddel dat de werknemer dagelijks gebruikt. Mbrella helpt u het mobiliteitsbeleid te definiëren en kan voor elk bedrijf worden aangepast (welke vervoersmodus kan worden gebruikt, door wie, voor welk type verplaatsingen, enz.) Mbrella biedt ook een voorafbetaalde mobiliteitskaart voor gebruik met andere vervoersmiddelen, en een online kalender om de gebruikte vervoersmiddelen van dag tot dag te registreren en de loonlijst te vergemakkelijken.
  • MobiCalendar: Mobicalendar is een digitale tool van Mpact. Het is een online kalender waarmee je het dagelijks vervoer van je werknemers kunt bijhouden. Aan het einde van de maand wordt er voor elke werknemer een excel spreadsheet uitgehaald om de verwerking door personeelszaken te vergemakkelijken.
  • Commuty: Commuty is een digitale tool die is ontwikkeld om het gebruik van bedrijfsparkeerplaatsen te optimaliseren. Deze tool is met name geschikt voor bedrijven met beperkte parkeergelegenheid of die het autogebruik beperken door het aantal beschikbare parkeerplaatsen te verminderen. Met Commuty kun je vooraf beschikbare plaatsen binnen het bedrijf reserveren. Er worden prioriteitscriteria gedefinieerd voor het toewijzen van parkeerplaatsen aan medewerkers, en deze criteria kunnen per bedrijf worden ingesteld. Medewerkers die geen toegang hebben tot een parkeerplaats worden de dag van tevoren geïnformeerd en krijgen alternatieve methoden aangeboden. Commuty maakt het ook mogelijk om de gebruikte modus dagelijks te coderen, om de verwerking door personeelsafdelingen aan het einde van de maand te vergemakkelijken. De tool kan ook worden gebruikt om andere soorten middelen te beheren, zoals bedrijfsfietsen, flexplekken, enz.
  • Skipr: Skipr is een bedrijfsplatform voor mobiliteitsbeheer waarmee je budgetten voor werknemers kunt instellen en beheren (zoals een federaal mobiliteitsbudget; een cafetariaplan; budgetten voor woon-werkverkeer). Het platform zorgt voor een directe link tussen het sociaal secretariaat, de HR ERP-software en de mobiliteitsaanbieders, waardoor de HR-werklast vermindert. Skipr maakt rapportering mogelijk (inclusief carbon footprint en fiscale rapporten) en kan worden geïntegreerd in bedrijfssystemen of op een website. Voor de betaling kunnen werknemers een betaalkaart krijgen of een mobiele applicatie gebruiken.
  • Olympus Mobility: Met het Olympus Mobility platform kan het bedrijf een maandelijks of jaarlijks budget toekennen aan elke werknemer, in de vorm van een (federaal) mobiliteitsbudget of in de vorm van een cafetariaplan (‘zakelijk budget’). Werknemers kunnen ook een privébudget toevoegen voor privéreizen. In de applicatie kunnen werknemers met dit budget vervoersbewijzen (deelfietsen/auto’s; openbaar vervoer) en parkeerkaarten kopen. Elke maand ontvangt het bedrijf een gedetailleerd overzicht van hun mobiliteitshistorie. Olympus Mobility heeft ook een routeplanner en stelt medewerkers in staat om de kilometers te registreren die ze met hun eigen fiets/auto hebben afgelegd voor woon-werkverkeer en zakelijke ritten.
  • Monizze: Monizze biedt een reeks diensten aan zoals het beheer van maaltijdcheques, ecocheques en cadeaucheques. Ze hebben ook een speciaal “Monizze Mobility”-aanbod waarmee bedrijven tot 3 flexibele mobiliteitsdiensten kunnen aanbieden: fietsleasing (via Ubike); mobiliteitsbudgetbeheer (via Mbrella); verhuur van werkruimte (via deskalot). Het bedrijf wijst een virtueel budget toe aan elke werknemer en selecteert de diensten waartoe ze toegang hebben.