Een fietscultuur opzetten in je bedrijf: hoe begin je eraan?

Je werknemers ontvangen een fietsvergoeding, je biedt fietsleasing aan, de fietsparking is tiptop in orde, … En toch heb je het gevoel dat er nog iets mist: er is nog niet echt sprake van een “fietscultuur” onder de collega’s. Herkenbaar? Wij vertellen je hieronder hoe je er werk van kan maken.

Van fietsvergoeding en leasing tot parking en douches

Als je al eventjes bezig bent om collega’s op de fiets te krijgen in je onderneming, dan heb je wellicht al een heel lijstje aan voor de hand liggende to do’s afgevinkt. Je fietsende collega’s ontvangen een fietsvergoeding (liefst het maximale bedrag!), ze kunnen gemakkelijk een fiets leasen of er eentje aankopen, je voorziet dienstfietsen voor korte verplaatsingen, de fietsparking is een pareltje waar werknemers in alle veiligheid en comfort hun geliefde tweewieler kunnen stallen, de douches en omkleedruimten zijn tiptop in orde… En toch is er iets dat mist. De fiets lééft nog niet onder de collega’s.

De laatste stap: een fietscultuur opzetten

Een fietscultuur onder collega’s zou je kunnen zien als de kers op de taart van je mobiliteitsbeleid. Toegegeven, deze ‘laatste’ stap is misschien moeilijker te nemen dan de acties die je hierboven kon lezen. Het gaat niet om iets wat je zomaar kan objectiveren en afvinken eens het gebeurd is. Je zal in het begin wellicht veel tijd moeten investeren om de boel in gang te zetten.

Maar het grote voordeel: eens je een fietscultuur op poten hebt weten te zetten, hoef je als mobility manager idealiter relatief weinig doen om het te onderhouden. Klinkt als muziek in de oren, nietwaar?

De laatste stap: een fietscultuur opzetten

Hoe maak je werk van een fietscultuur?

Er bestaat meer dan één pad naar een fietscultuur binnen je bedrijf. De context en bedrijfscultuur is uiteraard in elke onderneming verschillend en zal in grote mate je strategie bepalen. Hier heb je alvast enkele tips:

Communiceer regelmatig over de fiets

Dat klinkt misschien erg voor de hand liggend, maar onderschat niet hoe dikwijls je een boodschap moet herhalen vooraleer ze ten volle begrepen wordt. Als je echt zeker wilt zijn dat al je collega’s op de hoogte zijn van de fietsmogelijkheden- en initiatieven binnen je onderneming, zorg dan voor voldoende communicatie via je interne nieuwsbrieven, op intranet, via schermen, in het werknemersblad, … Stel jezelf en de communicatiedienst een doel van een vast aantal berichten per jaar, zodat je zeker bent dat dit niet over het hoofd wordt gezien.

Start een online fietscommunity

We leven in een visueel tijdperk. Foto’s van tevreden collega’s op de fiets zijn simpelweg een geweldige manier om fietsen aantrekkelijk te maken. Maakt je bedrijf gebruik van een platform als Yammer? Maak dan een fietsgroepje aan waarin iedereen foto’s en informatie over de fiets kan delen. In het begin zal je deze pagina veel zelf moeten voeden, maar idealiter begint dit na een tijd vanzelf te lopen. Je kan ook gewoon een WhatsApp-groep starten als je collega’s hiermee akkoord zijn en het bij je bedrijfscultuur past. Het voordeel van deze optie is dat mensen op weg naar en van hun werk snel een foto kunnen delen. Welke optie je ook kiest, je zal merken: niets werkt beter dan een foto van een collega die bij zonsopgang naar het werk fietst. Likes verzekerd!

Identificeer fietsambassadeurs

Elke onderneming kent enthousiaste, ervaren fietsers. Spreek deze collega’s aan en enthousiasmeer hen om te helpen andere collega’s op de fiets te krijgen. Gebruik de ervaring van deze ambassadeurs om verbeteringen aan te brengen aan je infrastructuur en beleid. Zo kan je hen bijvoorbeeld betrekken bij brainstormsessies over mobiliteit. Op die manier kan je rekenen op hun waardevolle input en creëer je betrokkenheid bij je fietscommunity.

Beloon fietsers

Iedereen krijgt graag cadeautjes – fietsers vormen geen uitzondering op deze regel. Voorzie dus bijvoorbeeld eenmaal per maand een ontbijtmoment voor alle fietsers, waarbij je gratis koffie en ontbijtkoeken aanbiedt. In de wintermaanden kan je bijvoorbeeld goodies (denk aan lichtjes of fluohesjes) uitdelen om te sensibiliseren over het belang van zichtbaarheid in het verkeer. Gratis herstelmomenten zijn een andere leuke optie. Zo trek je bovendien een nieuwe doelgroep aan: de collega’s die (nog) niet fietsen omdat hun fiets niet in orde is.

Plan laagdrempelige fietstochtjes

Een andere manier om ‘nieuwe’ fietsers aan te trekken, is door af en toe een fietstocht te organiseren, bijvoorbeeld als teambuilding. Zo geraken de collega’s op een laagdrempelige manier vertrouwd met de fiets én toon je dat er wel degelijk rustige, groene wegen rondom de werkplek te vinden zijn. Schakel je fietsambassadeurs zeker in bij het samenstellen van routes. Zij zullen met plezier hun favoriete plekjes en aangename routes delen.

Voorzie budget voor events

Heb je sportieve collega’s? Dan kan je hen de kans geven om samen deel te nemen aan sportieve fietsuitdagingen, op kosten van de onderneming. Zo stimuleer je niet enkel het samenhorigheidsgevoel onder de collega’s, maar promoot je ook een gezonde levensstijl.

Onze Viva Engage pagina “Fiets naar KBC!” leeft echt! Elke week worden er wel foto’s van een mooie zonsopgang, weetjes over routes of vragen over fietsladers of fietsmerken gepost. We reageren waar nodig, maar vaak zijn andere fietsers ons al voor. Zo moedigen ze elkaar ook aan om in verschillende weersomstandigheden op de fiets te kruipen. Het is fantastisch om het enthousiasme te zien!

Marijke van KBC