Werknemers een fiets aanbieden

Om meer mensen op de fiets te krijgen in uw bedrijf, is het vaak handig om werknemers gemakkelijk toegang te geven tot een fiets of simpelweg werknemers die dat willen een fiets aan te bieden. Hier zijn enkele belangrijke opties.

Bedrijfsfietsen

U stelt een bedrijfsfiets beschikbaar voor elke geïnteresseerde werknemer. De werknemer kan die dan gebruiken voor zijn of haar woon-werkverkeer en voor dienstverplaatsingen. Als werknemers de bedrijfsfiets voor minstens 20% van hun woon-werkverkeer gebruiken, wordt die niet beschouwd als een voordeel in natura. Er zijn drie mogelijkheden

 • een groepsaankoop;
 • fietsen huren op lange termijn;
 • een leaseregeling voor werknemers. Er zijn drie mogelijkheden om de leasing te betalen:
  • de leasing wordt 100% betaald door het bedrijf en is gratis voor de werknemer;
  • de leasing wordt door de werknemer betaald via zijn brutosalaris, zijn dertiende maand, zijn eindejaarsuitkering of andere, en is dus gratis voor de werkgever. Dit is nog steeds voordelig voor de werknemer, omdat de fiets uit zijn brutoloon wordt betaald en niet uit zijn nettoloon. Opgelet: deze optie is niet mogelijk voor overheidsinstanties die werknemers in dienst hebben op basis van loonbarema’s (FOD, gewestelijke instanties, ziekenhuizen, enz.), omdat het niet is toegestaan de schaal te wijzigen;
  • de leasing wordt deels door de werknemer en deels door de werkgever betaald, volgens een nader te bepalen verdeelsleutel.

Om het beheer van de leasing te beheren, zijn er twee opties:

 • het bedrijf beheert alles intern;
 • het bedrijf gaat via een leasemaatschappij die alles met betrekking tot de fiets beheert, alle vragen van de werknemers beantwoordt, en de impact van de leasing berekent voor de loonberekening.

Wat uw voorkeur ook is, het is absoluut noodzakelijk dat u rekening houdt met de volgende praktische zaken voor u een bedrijfsfiets ter beschikking stelt.

 • Voer minstens één keer per jaar (liefst twee keer) een onderhoudsbeurt uit voor elke fiets.
 • Pechbijstand.
 • Verschillende modellen en maten om aan de behoeften van de werknemers te voldoen: plooifietsen, elektrische fietsen, enz. aangepast aan de grootte van de gebruiker.
 • De voorwaarden om de fiets te mogen gebruiken: het is aanbevolen om een “fietsbeleid” op te stellen dat ondertekend moet worden door elke werknemer die een fiets krijgt.

Alle kosten die de werkgever maakt zijn fiscaal aftrekbaar (aankoop, leasing, onderhoud, enz.).

Bedrijfsfietsen

Dienstfietsen

Dienstfietsen zijn fietsen die u beschikbaar stelt aan werknemers voor sporadische ritten, bijvoorbeeld om tussen verschillende bedrijfsgebouwen te pendelen, te gaan lunchen, naar een vergadering of afspraak te gaan, enz.

Dienstfietsen kunnen ook af en toe worden gebruikt voor woon-werkverkeer. Er zijn drie mogelijkheden:

 • u koopt fietsen;
 • u huurt fietsen;
 • u leaset fietsen.

Wat uw voorkeur ook is, het is absoluut noodzakelijk dat de volgende praktische zaken worden overwogen voor een dienstfiets wordt verstrekt.

 • Voer minstens één keer per jaar (liefst twee keer) een onderhoudsbeurt uit voor elke fiets.
 • Verschillende modellen en maten om aan de behoeften van de werknemers te voldoen: plooifietsen, elektrische fietsen, enz. aangepast aan de grootte van de gebruiker.
 • De voorwaarden om de fiets te mogen gebruiken: het is aanbevolen om een “fietsbeleid” op te stellen dat ondertekend moet worden door elke werknemer die een fiets gebruikt. Zorg ervoor dat het reserveringsproces en het gebruik eenvoudig is, om werknemers te motiveren om de fiets te gebruiken.

Alle kosten in verband met dienstfietsen die de werkgever maakt, zijn fiscaal aftrekbaar (aankoop, leasing, onderhoud, enz.).

U kunt bij Pro Velo terecht om dienstfietsen te kopen, te huren en te laten beheren. Ontdek ons aanbod: ShareABike.

Dienstfietsen

Laat uw werknemers eens een fiets testen

Een ideale manier om erachter te komen of de fiets een geschikt alternatief is voor het woon-werkverkeer van uw werknemers, is om hen er eens een te laten testen.

Verschillende organisaties, zoals de Europese Commissie of de CHC-kliniek in Mont-Légia, bieden hun werknemers al jaren de kans om een fiets die aan hun behoeften voldoet over een langere periode te testen. Pro Velo neemt graag het onderhoud van de fietsen, de pechbijstand en het beheer van de inschrijvingen voor haar rekening. Bovendien kunnen de werknemers de fiets overkopen als ze overtuigd zijn!

Neem contact op met onze experts

Laat uw werknemers eens een fiets testen