8 voordelen voor werkgevers en werknemers

De voordelen van de fiets zijn niet op één hand te tellen. Hier zijn enkele (zeer) goede redenen om meer werknemers op de fiets te krijgen!

1. Fietsen is goedkoop

Voor werknemers

 • Het is goedkoper in aankoop, onderhoud en gebruik dan een auto.
 • U wint er financieel bij, dankzij de kilometervergoeding die de meeste werkgevers hebben ingevoerd: € 0,27 per km. Als u bijvoorbeeld 5 km van uw werk woont, kunt u € 594 per jaar verdienen! Mooi meegenomen, hé?
Km (enkele reis) Fietsvergoeding (€/jaar*)
3 € 356,4
5 € 594
10 € 1.188
15 € 1.782
20 € 2.376

*gebaseerd op 220 werkdagen


Voor werkgevers

 • De kilometervergoeding voor uw werknemers is vrijgesteld van belasting en sociale bijdragen.
 • Alle uitgaven om meer mensen op de fiets te krijgen (stalling, kleedkamers, aankoop van fietsen, onderhoud, enz.) zijn 100% aftrekbaar van de vennootschapsbelasting.
 • Een fiets kopen, leasen en onderhouden is veel goedkoper dan een auto.
 • U hebt minder parkeerplaatsen nodig: één parkeerplaats biedt plaats aan minstens tien fietsen!
 • De fiets zorgt voor minder ziekteverzuim van werknemers en verhoogt de productiviteit.

Voor de samenleving

Het is aangetoond dat investeringen in fietsen een rendement van 200% opleveren dankzij de gezondheidsvoordelen van fietsen.¹

Vélo-Classique

2. Fietsen verlengt de levensverwachting 

“Onze resultaten tonen de positieve gezondheidseffecten van fietsen aan, zelfs in sterk vervuilde steden. Ondanks de negatieve gevolgen van het inademen van verontreinigende stoffen en van ongevallen, verhoogt de regelmatige lichaamsbeweging de levensverwachting van fietsers. Een fietser die bijvoorbeeld 7,5 km per dag fietst, verhoogt zijn of haar levensverwachting met 14 maanden”, De Hartog et al. 2010.

3. Fietsen draagt bij aan het mentaal welzijn

Zich verplaatsen met de fiets helpt werknemers om sereen op het werk aan te komen, zoals sommige van de onderstaande mensen getuigen.

“… Ik begon de dag met een sereen en perfect ontspannen gevoel. Ik voelde me alsof ik net uit de fitness kwam! En ’s avonds bieden de inspanningen op de fiets me een echte decompressie. Kortom, het was een echte ontdekking, bijna een openbaring van een andere mogelijke manier van reizen.”

“Ik vond het fietsen geweldig, het gevoel van vrijheid en het loskoppelen van het werk voor een paar minuten om voor mijn lichaam en geest te zorgen. Bedankt om me te bewijzen dat het kan!

Employés_Professionnels

4. Fietsen houdt u fit

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) beveelt 30 minuten tot 1 uur lichaamsbeweging per dag aan om het risico op kanker, diabetes en hart- en vaatziekten te verminderen. Fiets naar uw werk, zo doet u aan sport en blijft u gezond

 

 

5. Fietsen verhoogt de productiviteit van werknemers en vermindert het ziekteverzuim

 “Hoe meer men naar het werk fietst, hoe beter men zich voelt. […] Regelmatig kiezen voor actieve mobiliteit zorgt ervoor dat de productiviteit en organisatiegedrag toeneemt.” (Page & Nilsson 2017)

“Drie dagen per week drie kilometer fietsen, vermindert het ziekteverzuim met gemiddeld één dag per jaar per werknemer” (Hendriksen et al. 2010)

6. Met de fiets gaat het snel

 • De reistijd is altijd hetzelfde, ongeacht het verkeer.
 • U verspilt geen tijd met het zoeken naar een parkeerplaats.
 • Door bij rode lichten voor auto’s te gaan staan om uw zichtbaarheid te waarborgen, bent u altijd als eerste aan de beurt.
 • In de stad is de fiets de snelste vervoerswijze voor afstanden van maximaal vijf km.

Vélo

7. Fietsen is goed voor de planeet en voor de luchtkwaliteit

De fiets stoot geen CO2 uit, maakt geen lawaai en stinkt niet. Allemaal positieve dingen 🙂

8. Fietsen: een positieve maatschappelijke impact

 • Voor werknemers: uw maatschappelijk verantwoord gedrag is een voorbeeld voor uw collega’s.
 • Voor werkgevers: u profileert zich als een maatschappelijk verantwoord en voorbeeldig bedrijf, u verbetert uw imago, en trekt jonge talenten aan die steeds meer kiezen voor duurzame waarden.

¹“Health impact model for modal shift from car use to cycling or walking in Flanders: application to two bicycle highways”, Buekers et al, 2015. (https://kics.sport.vlaanderen/wetenschappelijkonderzoek/Documents/151201_Buekers_Health_impact_model_cycling_walking.pdf)

Heeft u vragen voor onze experts?

Contacteer ons