Fietsbrevet®: fietsvaardigheden aanleren op school

Het Fietsbrevet® biedt leerlingen van het 5e (en 6e) leerjaar de mogelijkheid om actief te worden in hun eigen mobiliteit. Onder begeleiding van hun leraren en/of Pro Velo-opleiders leren de kinderen in hun directe omgeving (dicht bij hun school) de beginselen van veilig en zelfstandig fietsen.

Fietsbrevet®: fietsvaardigheden aanleren op school

Het Fietsbrevet® in uw gemeente

De rol van gemeenten bestaat eruit om impulsen te geven aan scholen, maar ook het verlenen van logistieke en administratieve ondersteuning gedurende het hele project door de lokale krachten te bundelen.

De regio’s financieren opleidingen om een lokale pool van fietsers en vrijwilligers te creëren die de scholen kunnen helpen bij de uitvoering van het project. Eenmaal opgeleid kunnen deze mensen worden ingezet om de school te ondersteunen tijdens de verkeersopleiding, om toezicht te houden wanneer leerlingen hun Fietsbrevet afleggen, enz.

De gemeente kan ook haar steun voor het project kracht bijzetten en de deelnemende leerlingen belonen door een ceremonie te organiseren ter ere van het behalen van het Fietsbrevet. Dit kan een zeer feestelijk en gezellig evenement zijn, zoals een fietsoptocht met de klassen van uw stad, een projectie, een show…

Ontdek in de video de uitreiking van het Fietsbrevet op de Brusselse Grote Markt in juni 2021, waar ook Schepen van Mobiliteit Bart Dhondt aanwezig was.