Kilometervergoeding en belastingvoordelen

Er bestaan diverse stimulansen om Belgische werknemers en werkgevers aan te moedigen op de fiets te springen.

De kilometervergoeding

Dit is een vergoeding die de werkgever toekent aan werknemers die een deel of het hele woon-werktraject met de fiets afleggen. Deze vergoeding is vrijgesteld van belasting en sociale bijdragen tot € 0,27 per kilometer. Het geldt voor zowel de heen- als de terugrit.

Een fietsvergoeding hangt meestal af van de goodwill van de werkgever, maar het kan evengoed een verplichting zijn. Dat is zo voor het paritair comité 329.02 of voor bepaalde collectieve overeenkomsten voor de openbare sector. Maar in de praktijk bieden de meeste werkgevers hun werknemers de kilometervergoeding aan.

Vanaf 1 mei 2023 is het voor alle werkgevers in de privésector verplicht een fietsvergoeding te geven aan werknemers die de fiets gebruiken voor hun woon-werkverkeer. Is dit nog niet het geval in uw bedrijf, neem dan contact op met uw sociaal secretariaat.

De kilometervergoeding is te combineren met een bedrijfsfiets of fietslease. Als u een fiets combineert met het openbaar vervoer (bv. trein + fiets), kunt u de kilometervergoeding vragen voor het deel van het traject dat met de fiets wordt afgelegd.

De kilometervergoeding kan een flinke extra zijn voor de werknemer en is een echte stimulans om op de fiets te springen.

 

Km (enkele reis) Fietsvergoeding (€/jaar*)
3 € 356,4
5 € 594
10 € 1.188
15 € 1.782
20 € 2.376

*gebaseerd op 220 werkdagen

Belastingaftrek voor uitgaven die de fiets willen bevorderen

Alle uitgaven in uw bedrijf om meer werknemers in het zadel te krijgen (stalling, kleedkamers, aankoop of leasing van fietsen, onderhoud, reparatiezuilen, enz.) zijn 100% aftrekbaar van de belasting. Profiteer ervan!

Heeft u vragen voor onze experts?

Contacteer ons